Bateig amb Cesk Freixas i Roc Casagran

El cantautor Cesk Freixas i el poeta Roc Casagran van aplegar gairebé un centenar de persones a la Torre de Rialb en la primera edició del Música i paraules organitzat per la Masia la Pedra amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Baronia de Rialb el dissabte 15 de setembre de 2018. El duet va obrir l’espectacle amb clàssics de la Nova cançó com Al vent, l’Estaca o Què volen aquesta gent i a continuació va combinar temes propis del músic del Penedès amb poemes de l’artista vallesà. El pantà de Rialb va ser un teló de fons excepcional per un espectacle amanit amb dosis d’humor i salpebrat amb paraules reivindicatives contra el patriarcat i a favor dels presos polítics.

Freixas i Casagran ja feia anys que treballaven, cadascú pel seu compte, un amb les cançons i l’altre amb els poemes, però tots dos amb un mateix concepte de cultura, entesa com a eina transformadora, per teixir ponts, desvetlladora, per construir una realitat massa sovint silenciada. A la Torre de Rialb van bastir un espectacle en què demostren el que de vegades oblidem: que la poesia i la música són germanes bessones, i que quan es combinen es retroalimenten. Els espectadors van poder gaudir de les cançons de Freixas i dels poemes de Casagran, però no sols això, van comprovar que amb la unió, amb la barreja, les notes i les paraules creixen, i ens expliquen l’amor i el desamor, ens emocionen, ens fan riure, ens impulsen a no deixar de creure en les utopies que, qui sap, un dia es faran realitat.

Cesk Freixas és nascut a Sant Pere de Riudebitlles, el Penedès, el 1984. Va iniciar la seva activitat com a cantautor el 2004. Des d’aleshores, i fins a dia d’avui, ha editat quatre treballs discogràfics i ha dut a terme més de 1.000 actuacions. Roc Casagran és nascut a Sabadell, el Vallès Occidental, el 1980. Es llicencià en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa de professor de llengua i literatura amb alumnes de secundària. Ha fet recitals poètics arreu del país des de l’any 2002. Ha publicat sis llibres de poemes, el més recent és Direm nosaltres (Amsterdam, 2018); i sis de narrativa, l’última va ser L’amor fora de mapa (Sembra Editorial, 2016).